Ce este 5G si cum vă va schimba viața în bine?

Ați început să auziți despre 5G, dar nu sunteți sigur ce este sau de ce avem nevoie? Tehnologia se schimbă foarte rapid. Dacă sunteți un nativ non-digital, probabil un Xennial sau un tânăr Gen Xer, ați început probabil să utilizați telefoanele mobile in adolescență, cu mult înainte ca smartphone-ul să vină. De atunci, sunt șanse să dețineți o parte echitabilă de dispozitive, iar cu fiecare upgrade de telefon mobil nou ați experimentat o nouă tehnologie de iterație.

În zilele noastre, considerăm, practic, o conexiune stabilă la internet o necesitate de bază (cum am supraviețuit fără accesul la internet 24 de ore din 24) și nu numai telefonul mobil și computerul care necesită o conexiune la internet mobil. Nu trebuie să vă spunem că tehnologia face viața mai ușoară, dar probabil că vă întrebați cum 5G vă va face viața mai bună.

Înainte de a începe, trebuie să spunem un lucru: nu există încă o definiție oficială a lui 5G. Standardul 5G nu va fi stabilit până în 2018. Cu toate acestea, există multe puncte cu care toți jucătorii principali sunt de acord.

4G vs. 5G

În cazul în care vă întrebați, „G” se referă la generații de tehnologii wireless. Din punct de vedere tehnic, tehnologia wireless a început cu 1G. Tehnologia 2G a început atunci când companiile au permis utilizatorilor să transmită text de la un dispozitiv la altul, în timp ce 3G permitea persoanelor să efectueze apeluri telefonice, să trimită mesaje text și să navigheze pe internet. 4G nu numai că a dat un impuls 3G, dar a permis, de asemenea, o mai mare capacitate de descărcare și încărcare. Apoi a venit LTE (evoluție pe termen lung), care a făcut tehnologia 4G chiar mai rapidă.

Practic, generațiile au fost definite de vitezele lor de transmitere a datelor. Acestea au fost, de asemenea, marcate de o pauză în metodele de codificare, făcându-le incompatibile cu generația precedentă.

5G are viteze și capacitate mult mai mare decât sistemele celulare existente, precum și o latență mult mai mică (oferind utilizatorilor o perioadă de încărcare mai rapidă). Se va construi pe 4G – LTE existente la o viteză dramatic mai rapidă și va avea capacitatea de a sprijini numărul tot mai mare de dispozitive care necesită o conexiune la internet – de la aparatele de uz casnic până la tehnologia purtată.

În timp ce vitezele de transfer 4G – LTE pot ajunge la un gigabit pe secundă, 5G va crește vitezele de descărcare de până la 10 gigabiți pe secundă. Ce înseamnă asta în termenii pe care îi putem înțelege? În loc să așteptați aproximativ o oră pentru a descărca un scurt film HD (presupunând că condițiile sunt ideale și semnalul nu este întrerupt), 5G vă va permite să descărcați un film Full HD în câteva secunde.

Lansare

4G nu a fost implementat pretutindeni, așa că 5G ar putea să îl înlocuiască înainte ca 4G să fie lansat în întreaga lume.
Este demn de remarcat faptul că 4G necesită conexiune la fibră optică, în timp ce 5G nu. Acest lucru înseamnă că internetul de acasă 5G este mult mai ușor pentru operatorii de transport decât pentru liniile de fibră optică de la casa la casa. Transportatorii trebuie doar să instaleze fibră optică într-un turn de telecomunicații la fiecare câteva blocuri, în loc să sape fiecare stradă. Odată ce acest lucru este făcut, ei pot da doar clienților modemuri fără fir.

Ce va face 5G echipamentelor curente?

Operatorii de telecomunicații wireless trebuie să-și îmbunătățească infrastructura pentru a se adapta tehnologiei 5G, inclusiv turnurile de telecomunicații și antenele de pe acoperiș. Chiar dacă tehnologia 5G este aproape de lansare, este clar că site-urile de telecomunicații pot fi înlocuite cu o nouă tehnologie, făcând ca site-urile existente să fie învechite.

5G va funcționa pe frecvențe foarte înalte, necesitând turnuri de telecomunicații sau antene de acoperiș care sunt relativ apropiate (semnalele de frecvență mai mari nu se deplasează până la frecvențe mai joase).

Deci, care este motivul principal pentru care avem nevoie de 5G?
Avem nevoie de 5G în principal pentru a ține pasul cu creșterea masivă a dispozitivelor care au nevoie de o conexiune la internet mobilă. Cu un număr estimat de 6,4 miliarde de dispozitive conectate în prezent la nivel mondial, o conexiune mai rapidă cu o capacitate mai mare de descărcare și încărcare este calea de urmat. Poți să-ți imaginezi că descarci șase filme în câteva minute și cum vizionezi un film diferit – toate în același timp? Se va întâmpla curând.

Titlu: Ce este 5G si cum vă va schimba viața în bine?
Actualizat: martie 20th, 2018
Autor: Dacia Antena
« Înapoi la Blog