Clauze contractuale

Ca proprietar al unui turn sau antenă pe acoperiș, este important să înțelegeți structura și terminologia contractului de închiriere. Deși nu putem acoperi toate clauzele de închiriere, putem ajuta la simplificarea limbajului juridic si a celor mai frecvenți termeni din contractul de închiriere. După mii de astfel de contracte, am descoperit următorii termeni comuni, utilizati in majoritatea contractelor de închiriere pentru antenele de telecomunicații: drumul de servitute, încetare, utilizare, termen, chirie, impozitele, utilitățile, despăgubirile, asigurările si dreptul de primul refuz.

DRUMUL DE SERVITUTE
Împreună cu zona definită care urmează să fie închiriată, operatorul va avea de asemenea nevoie de acces la site-ul și zona disponibilă pentru a rula fibră, utilități sau alte cabluri subterane sau echipamente pentru a opera acest site. În plus, se va identifica tipul de servitute care trebuie acordat (acces, utilitate etc.) și locația respectivă.

UTILIZARE
O descriere a scopului specific pentru zona închiriată va fi prezentată în secțiunea „utilizare” și în unele cazuri va identifica și / sau va limita tipul și cantitatea de echipamente care urmează a fi amplasate în zonă.

TERMEN
Această secțiune a contractului de închiriere definește perioada de timp acoperită de acord și modul în care poate fi încheiat. Nu este neobișnuit să se vadă lungimi variate, dar cele mai frecvente sunt 10-15 ani divizate în creșteri de 5 ani. La sfârșitul fiecărei perioade sau termen de 5 ani, operatorul va avea dreptul să reînnoiască dacă va alege. Majoritatea contractelor de închiriere se vor reînnoi automat, însă există contracte de închiriere care necesită notificarea proprietarului în cazul în care chiriașul dorește să se reînnoiască.

REZILIEREA
Desi este cea mai importanta clauza din contract, aceasta este, din nefericire, cel mai frecvent inteleasa gresit de catre proprietari. În timp ce contractul de închiriere este de obicei împărțit în perioade de 5 ani pe care chiriașul poate alege să le reînnoiască la sfârșitul fiecărui termen, este destul de intalnit ca locatarul să includă un limbaj care își rezervă dreptul de a rezilia contractul de închiriere la fiecare 30-90 de zile. De fapt, acest lucru face ca aceasta să fie mai mult o perioadă de închiriere de la o lună la alta.
Nu numai că aceasta le rezervă chiriașilor dreptul de a rezilia, de asemenea, face contractul mai puțin valoros. Un creditor obișnuit va vedea site-ul ca un activ instabil din cauza acestui limbaj de terminare. Prin urmare, nu puteți lua un împrumut împotriva valorii site-ului și nici site-ul dvs. nu va adăuga o valoare reală proprietății pe care se află.

Clauze Contractuale

CHIRIE
Aceasta este partea distractivă – cum te plătesc. În general, contractele de închiriere vor începe să producă atunci când opțiunea de la începutul contractului de închiriere este exercitată și vor fi verificate toate diligențele. Chiriașul poate plăti într-o varietate de moduri, indiferent dacă este lunar, anual sau semianual. Această secțiune nu numai că evidențiază valoarea la care ar fi plătită chiria, ci ar trebui să includă și o crestere exponentiala, astfel încât valoarea banilor colectați în fiecare an să nu scadă odată cu inflația. O creștere esențială de 3% pe an sau de 10-15% pe termen este tipică.

IMPOZITE
Ocazional, un proprietar de proprietate va vedea impozitele crescând datorită site-ului construit pe proprietatea lor. În completare, această secțiune a contractului de închiriere descrie modul de contabilizare a impozitului majorat. În mod normal, chiriașul plătește fie direct, fie indirect, prin rambursarea taxei adăugate proprietarului proprietății. Toate celelalte impozite asociate cu proprietatea rămân responsabilitatea proprietarului.

UTILITĂȚI
Similar cu partea „impozitelor” din contractul de închiriere, „utilitățile” definesc serviciile de utilități pe care chiriașul trebuie sa le achite ca urmare a existenței site-ului lor. Chiriașul poate fie să plătească direct furnizorului sau indirect prin una dintre cele două opțiuni: 1. rambursează proprietarului, sau 2. stabilește o linie de bază care să fie plătită în mod regulat în plus față de chirie.

INDEMNIFICAȚII ȘI ASIGURĂRI
Aceasta este o altă clauză foarte importantă, care protejează proprietarul de orice prejudiciu cauzat de site-ul amplasat pe proprietate. Tipul și valoarea asigurării pe care chiriașul o va oferi este prezentată în această clauză.

MOD IMPLICIT
Aceasta identifică timpul și metoda prin care chiriașul trebuie să remedieze orice încălcare a acordului.

CESIUNE ȘI SUBÎNCHIRIERE
Această secțiune descrie capacitatea chiriașului, sau lipsa acestuia, de a cesiona/subinchiria spatiul fie cu sau fără consimțământul proprietarilor. De asemenea, se precizează modul în care chiriașul și / sau proprietarul poate atribui acest contract unui terț.

DREPTUL LA PRIMUL REFUZ
Această clauză se găsește cel mai frecvent în contractele de închiriere și afirmă că, în cazul în care proprietarul dorește să vândă proprietatea închiriată, chiriașul are dreptul să egaleze sau sa depaseasca oferta primita de catre proprietar, fiind obligati sa ofere un raspuns in maxim 30 zile. În timp ce pare că este inofensiv, acest lucru limitează drastic cantitatea de potențiali cumpărători pentru o proprietate.

ACT ADIȚIONAL
Acesta este separat de contractul de închiriere original și adaugă un limbaj pentru a modifica acordul după ce a intrat în vigoare.

Alți termeni, cum ar fi Subordonarea, Taxele avocaților, Efectul de legare, Întregul acord și altele, nu sunt definite aici, deoarece aceasta este doar o prezentare generală a terminologiei celei mai comune a contractului de închiriere. Dacă în orice moment aveți nevoie de mai multe clarificări sau doriți să discutați în detaliu despre particularitățile unui contract de închiriere existent sau propus, vă rugăm nu ezitați să ne contactați la adresa info@daciaantena.ro și am fi bucuroși să vă ajutăm.

Titlu: Clauze contractuale
Actualizat: mai 23rd, 2018
Autor: Dacia Antena
« Înapoi la Blog