Partajarea rețelei prin turnuri de telecomunicații și antene de acoperiș

Știați că, în calitate de proprietar, puteți avea mai multe contracte de închiriere pentru site-urile de telecomunicații cu diferiți furnizori wireless? Partajarea rețelei are multe beneficii pentru operatorii wireless, incluzând reducerea costurilor și furnizarea sau extinderea acoperirii în zonele cu congestie, unde spațiul pentru turnurile de telecomunicații sau antenele de pe acoperiș poate fi limitat. Partajarea rețelei poate avea chiar și un impact pozitiv asupra mediului, datorită optimizării resurselor limitate.

Există multe tipuri de partajare a rețelei telecom, dar următoarele sunt cele mai comune forme de partajare a infrastructurii:

1. Partajarea spatiului
Partajarea de spațiului este cu ușurință cel mai frecvent tip de partajare a rețelei. Se referă la doi sau mai mulți operatori de telefonie mobilă care au aceeași locație, dar fiecare operator instalează propriul turn sau antenă. Spațiul poate fi chiar împrejmuit în funcție de zona pe care fiecare operator o închiriază. În unele cazuri, operatorii pot alege să împărtășească echipamente de sprijin cum ar fi adăposturi, surse de alimentare și aer condiționat. Operatorii beneficiază de partajare prin reducerea timpului necesar pentru construirea de noi site-uri și sporirea șanselor acestora de a obține aprobarea planificării, deoarece achiziționarea de site-uri poate fi un proces îndelungat.

2. Partajarea aceluiași site-ului.
Partajarea site-urilor comune implică operatorii care au același turn de telecomunicații, antena sau acoperiș. În acest caz, operatorii își vor instala propriile infrastructuri de acces, dar vor fi atașate unui turn fizic comun. În general, site-urile vor trebui consolidate pentru a susține seturile de antene adăugate. Echipamentele de susținere pot fi, de asemenea, împărțite în acest scenariu, însă acoperirea purtătorilor rămâne total separată. Deoarece construirea turnului reprezintă un procent semnificativ din costurile generale de construcție, împărțirea acestuia între operatorii de wireless poate reduce investiția cu o marjă mare.

3. Roaming-ul de rețea
Pentru ca roaming-ul de rețea să aibă loc, trebuie să existe un acord de roaming între doi operatori de telefonie mobilă. Deși nu există nicio investiție partajată în infrastructură, roaming-ul de rețea poate fi considerat un tip de partajare, deoarece traficul de la un abonat al unui operator este direcționat pe rețeaua unui alt operator. După încheierea unui acord, acesta poate fi fie renegociat cu rețeaua de gazdă, fie cu una nouă.

4. Partajarea rețelelor radio
Acest tip de partajare este cel mai cuprinzător, deoarece implică partajarea tuturor echipamentelor de acces, de la antene și turnuri, la echipamente radio și de backhaul. Este câștig de tracțiune în rândul operatorilor, deoarece este o modalitate eficientă de a le spori acoperirea. Pentru a se asigura că acordul este benefic pentru operatori, trebuie să existe un schimb egal de performanță, nu doar pentru active similare.

5. Partajarea inelelor de rețea
Dacă un operator de telefonie mobilă are o capacitate de rezervă în rețeaua de bază, poate alege să îl împărtășească cu un alt operator care poate să nu aibă timpul sau resursele necesare pentru a-și construi propriul inel. Aceasta deseori ia forma unor linii de leasing de la mai mulți operatori stabiliți. Operatorii telecom multipli pot căuta să împărtășească o rețea de bază pentru a împărți costurile de capital de rețea între ei în acest fel.

Tipul acordurilor de împărțire a infrastructurii variază de la o țară la alta și depinde de modul în care este „matură” o anumită piață. De exemplu, colocarea de site-uri și roaming-ul sunt mai populare în primele etape de dezvoltare a rețelei. Odată cu dezvoltarea rețelelor, operatorii pot încerca să reducă costurile prin implicarea forțelor și mai mult.

Fii sigur că Dacia Antena face un efort conștient de a adăuga cât mai mulți operatori de telecomunicații la fiecare locație a unui site. Cunoașterea noastră profundă a pieței vă poate ajuta să aduceți noi operatori de servicii wireless și să vă asigurați că fiecare site este gestionat la întregul său potențial. Ajungeți să aflați cum puteți beneficia financiar de un parteneriat pe termen lung cu noi.

Titlu: Partajarea rețelei prin turnuri de telecomunicații și antene de acoperiș
Actualizat: septembrie 30th, 2017
Autor: Dacia Antena
« Înapoi la Blog