Stabilitatea in vremuri schimbatoare – chiriile preplatite, in avantajul operatorilor si proprietarilor chiar si in vremuri dificile din punct de vedere financiar, economic si al volatilitatii politice
Lumea actuala a fost zguduita in ultimii ani de schimbari puternice din cauza crizelor financiare, economice si politice. Aproape zilnic avem cate un titlu nou care subliniaza volatilitatea in Europa si in lume.
Nu iti poti permite sa ignori vulnerabilitatea la nivel global, dar ce inseamna asta pentru directorii executivi care gestioneaza retelele de telecomunicatii sau proprietarii care detin o proprietate pe care au o antena / un site?
Pe timp de criza si volatilitate, valoarea starii de stabilitate creste. Stim asta din intuitie. Teoria de stabilire a preturilor, utilizand metoda Black-Scholes sau alte metode, ne permite sa dam valoare volatilitatii pe pietele financiare. Fara a ne pierde in utilizarea unor algoritmi complecsi, premisele de baza sunt urmatoarele “pe masura ce volatilitatea creste, costul instrumentelor financiare, precum optiunile, cresc substantial”. Cu alte cuvinte, “pe masura ce volatilitatea creste, creste valoarea de stabilitate”.
In conditii de criza, directorii executivi ai operatorilor de retele wireless vor cauta modalitati prin care sa scada volatilitatea din alte zone legate de managementul, fiabilitatea si perfomanta pe termen lung a retelei. Retelele de telefonie mobile sunt unice in domeniul tehnologiei, deoarece un procent ridicat de « noduri » ale retelelor sau « hub-uri » sunt localizate pe terenurile unor proprietari diferiti. Se poate face analogia cu faptul ca fiecare sectiune de 200 de metri a unei cai ferate se afla pe terenul unor proprietari diferiti, fiecare dintre ei avand dreptul sa ceara chirie. Daca acesta era cazul, atunci ar fi aparut dificultati majore in mentinerea functionarii caii ferate din cauza incertitudinii si vulnerabilitatii create de numarul mare de proprietari individuali.
Proprietarii “economiei de scara” scad riscurile si costurile operatorilor: Urmand aceeasi directie, retelele wireless sunt afectate de incertitudinea si vulnerabilitatea creata de numarul mare de proprietari, pe a caror proprietate functioneaza celulele de retea. Un mod simplu de a reduce aceasta vulnerabilitate este de a reduce numarul proprietarilor, in timp ce termenii si conditiile sa fie clar definite in scris cu proprietarii ramasi. Mai putini proprietari inseamna mai putine probleme. Mai putini proprietari duc de asemenea la diminuarea costurilor. Acesta este principalul fundament al « economiilor de scara » in practica.
Scopul economiei de scara este clar definit sa previzioneze activitatea operatorilor wireless. Daca nu acesta era obiectivul, atunci de ce vand operatorii portofoliile turnurilor catre companiile de turnuri? Aceeasi « economie de scara » care se aplica turnurilor, se aplica si chiriilor site-urilor de retea. Cu peste 2100 site-uri de retea detinute la nivel mondial, operatorii beneficiaza de un parteneriat cu mai putine probleme si costuri mai mici alaturi de Dacia Antena, decat cu un proprietar. Nu suntem o amenintare. Suntem un partener de incredere pe termen lung.
Mai sunt si alte avantaje ale operatorilor din aceasta colaborare, inclusiv definirea termenilor si conditiilor din contractul de inchiriere. Pe timp de criza financiara, economica si politica este clar ca valoarea termenilor si conditiilor definiti in contractul de inchiriere creste.
Din moment ce Dacia Antena aduce multiple beneficii operatorilor, mai ales in conditii de criza, oamenii pot presupune ca firma noastra reprezinta o amenintare pentru proprietari. Aceasta presupunere este gresita din mai multe motive. Pentru inceput, atunci cand achizitionam un site de telecomunicatii, il preluam cu toate riscurile asumate pana atunci de proprietar. Riscurile pe care ni le asumam includ de asemenea si faptul ca site-ul ar putea fi scos din functiune. Inainte de a evalua cresterea substantiala in conditiile crizei globale actuale a “riscului de desfiintare”, este important sa intelegem ca Dacia Antena poate sa diminueze si sa reduca acest risc in mod responsabil, in timp ce proprietarii individuali nu sunt in masura sa diminueze acest risc.
“Totul sau Nimic” contra Portofoliu: proprietarii individuali au de-a face cu un risc de “ totul sau nimic “ cu chiria pe care o primesc in prezent de la operatorul de telecomunicatii. De exemplu daca un proprietar detine o cladire in Munchen cu o antena E-plus sau echipament, ce se va intampla cu acea chirie cand Telefonica, care a achizitionat E-plus, are deja o antena la o locatie din apropiere si decide sa desfiinteze antena E-plus? Proprietarul va pierde toata chiria primita. Avand in vedere ca Telefonica intentioneaza sa desfiinteze peste 16.000 de antene E-plus si Telefonica in Germania in urmatorii ani, acest risc de “totul sau nimic” este cat se poate de real.
APWireless a achizitionat un portofoliu de peste 2100 de site-uri de telecomunicatii din toata lumea. In momentul in care achizitionam un site de telecomunicatii stim ca exista un risc ca acea antena sa fie desfiintata. Evaluarea pe care o facem “riscului de desfiintare” este deja luata in calcul in momentul in care facem propunerea financiara catre proprietari si, de asemenea, sunt incluse si targetele financiare ale companiei noastre de investitii. Exista site-uri din portofoliul nostru care au fost deja desfiintate. Insa, in momentul in care acestea sunt desfiintate tot vom primi chiria de la celelalte site-uri din portofoliul nostru. Acest lucru ne permite sa atenuam riscul de desfiintare al unui site de telecomunicatii individual.
Riscul de desfiintare in crestere in situatii de criza globala: Avand in vedere presiunea financiara crescuta din ultimii ani, operatorii de telecomunicatii trebuie sa gaseasca o cale de a reduce cheltuielile. Inainte de criza financiara, consolidarea retelelor diferite de telecomunicatii sau programe de partajare retea erau destul de limitate. De cand a inceput criza financiara, mai multe site-uri de telecomunicatii au fost desfiintate decat in ultimii ani combinati. Consolidarile de retea au luat avant peste tot in lume. Asa cum am discutat mai sus, doar in Germania, Telefonica si E-plus vor desfiinta peste 16.000 de site-uri de telecomunicatii in urmatorii ani. Avand in vedere riscul “ totul sau nimic ” cu care se confrunta proprietarii, acestia nu sunt foarte bine pregatiti sa infrunte cresterea riscului de desfiintare a site-urilor de telecomunicatii. Dacia Antena cu portofoliul global are posibilitatea sa gestioneze riscul de desfiintare. Pentru eliminarea riscului de desfiintare proprietarii aleg sa intre in parteneriat cu Dacia Antena.
Nu iti pune banii din chirie la saltea – Mai ales cand riscul este in crestere:
Expresia “nu pune banii la saltea” este una familiara. Sensul acesteia este unul foarte clar. In loc sa va lasati banii sa “stea “, acestia ar putea fi mai bine reinvestiti. Chiar si intr-un mediu economic stabil, sa primiti pur si simplu chiria este ca si cand am « pune banii la saltea « – cu sanse reale ca acea saltea sa ia foc. Intr-un mediu cu riscuri crescute, cum ar fi cel de desfiintare, este mai prudent sa primiti o suma mai mare de bani o singura data in schimbul chiriei, care poate sau nu sa fie platita in viitor. In plus proprietarii cu cunostinte in domeniul financiar inteleg ca pot genera un potential profit din fondurile lor prin reinvestirea sumei de bani primita. Alternativa este de a tine banii la saltea.
Aceasta postare prezinta doar cateva dintre beneficiile pe care operatorii de telecomunicatii si proprietarii le pot avea in urma semnarii unui contract cu Dacia Antena. Aceste beneficii sunt considerabile intr-un mediu economic si politic stabil. Aceste beneficii cresc in momente de nesiguranta. Avand in vedere instabilitatea economica, financiara si politica care s-a raspandit pe glob, daca nu ati luat in considerare un parteneriat cu Dacia Antena, acum ar parea un moment potrivit sa invatati mai multe lucruri despre cum ati putea sa reduceti aceste riscuri, colaborand cu noi in aceste momente nesigure.
Actualizat: septembrie 25th, 2017
Autor: