Un leu astazi valoreaza mai mult decat un leu maine – aspectul financiar al valorii banilor in timp

Valoare banilor de astazi este, literalmente, mai mare deca valoarea banilor din viitor analizand puterea de cumparare a acestora. In 1985, inainte de a merge la magazin sa cumperi un galon de lapte pentru 2.25 dolari, mai intai te-ai plange ca trebuie sa cheltui 1.20 per galon pentru a umple rezervorul masinii, pe care ai cumparat-o cu 8300 dolari. Astazi laptele costa in medie 3.67 dolari si esti mai mult decat fericit sa cheltui 2.5 dolari per galon la pompa, iar sa cumperi o masina noua ar insemna 32500 dolari gaura in contul bancar.

Nu este in intregime de vina inflatia pentru cresterea costurilor si nici nu explica de ce in 1985 o casa obisnuita in San Francisco se vindea cu 140.000 dolari, iar astazi pretul mediu la o casa in oras s-a ridicat la 1.36 milioane de dolari. Sunt nenumarate motive pentru care costurile cresc considerabil cu trecerea timpului, inclusiv popularitatea, evenimentele petrecute la nivel mondial, diminuarea resurselor, fenomene naturale, tehnologice etc.

Pe langa puterea de cumparare, valoarea mai mare a banului astazi este data de cum poate fi utilizata astazi pentru a aduce o crestere. Ia in calcul ce s-ar intampla daca ai pune un dolar intr-o capsula a timpului versus a pune un dolar intr-un cont de economii obisnuit la banca. In 30 de ani, bancnota din capsula timpului si-ar fi putut pierde valoarea, dar ar insemna aceeasi suma de un dolar (pe care deja l-am valorificat ca fiind valoarea unei gume de mestecat in viitor), pe cand dolarul pus la banca va avea cel putin o valoare dubla. Acesta este un exemplu simplu despre cresterea interesului, sau poti pur si simplu sa investesti banii de astazi in ceva substantial precum plata unei datorii, investitiei intr-o afacere sau cumpararea unei proprietati.

Asteptarea unei plati unice pentru o chirie prestabilita peste zece, douazeci sau chiar treizeci de ani este echivalentul asteptarii capsulei de timp sa se deschida pentru a avea acces la acei bani. Acum este momentul sa te gandesti care ar mai fi valoarea chiriei dupa atata timp? Cata putere de cumparare si ce oportunitati de investitie vor trece pe langa tine de-a lungul acelor ani?
Acum, ce ai face dacă ai putea debloca capsula de timp astazi?

Titlu: Un leu astazi valoreaza mai mult decat un leu maine – aspectul financiar al valorii banilor in timp
Actualizat: septembrie 25th, 2017
Autor: Dacia Antena
« Înapoi la Blog